Tajemství japonské dlouhověkosti: Toto jedí každý den, a vy můžete také

Japonsko je známo mnoha věcmi. Patří mezi ně animované seriály, samurajové a jejich morální kodexy, nádherná architektura a příroda, disciplína a hrdost. Zároveň je však po celém světě známé i japonské jídlo, které je natolik oblíbené, že se připravuje téměř po celém světě. Mnoho z nás ho jistě už někdy v životě ochutnalo a bylo uchváceno jeho jednoduchostí a elegancí, ale také chutí a výživností.

Japonsko se dlouhodobě drží na předních příčkách zemí, kde se lidé dožívají toho nejvyššího věku. Je to dáno mnoha faktory, mezi které jistě patří i disciplína a poněkud minimalistický přístup k životu, který často vede Japonce ke střídmému životu. A právě střídmostí se mnohdy vyznačuje i japonská kuchyně, která je známá svojí chutností, ale i tím, jak je zdravá. Jak moc právě japonská kuchyně napomáhá dožívat se tak vysokého věku?

Vše je to o jídle

Japonci jsou lidé, kteří se dožívají velmi vysokého věku. Průměrný věk dožití se v Japonsku pohybuje kolem 85 let. Samozřejmě existují i jedinci, kteří nežijí úplně nejzdravějším životním stylem. Japonská pracovní kultura je například velmi přísná, což může člověku způsobovat velké množství stresu, který není zdraví zrovna dvakrát prospěšný.

Japonská dieta to však pomáhá vyvažovat. Průměrný Japonec totiž za den spořádá asi jen 2000 kalorií, což je mnohem méně, než kolik spořádá například průměrný Čech. Jejich jídlo je navíc často nepříliš tučné a vyznačuje se lehkostí a jednoduchostí.

Čím se vyznačuje japonská kuchyně?

Japonské jídlo se obecně vyznačuje tím, že obsahuje vysoký podíl vlákniny a zeleniny. Živočišné produkty a sója pak mají v japonských jídlech střední zastoupení. To, co v japonské kuchyni najdeme jen minimálně, jsou mléčné produkty a ovoce.

Takováto strava pak vede ke sníženému riziku vzniku srdečních chorob nebo mrtvice. Riziko kardiovaskulárních chorob je ve spojitosti s takovýmto typem pokrmů jen minimální, stejně tak, jako sklony k obezitě.

Bílé zlato a zázračná polévka

Naprosto základním a nejčastěji se objevujícím prvkem v japonské kuchyni je pak bílé zlato – rýže. Pěstování rýže má v Japonsku tradici již od 8. století a v historii země existovala období, kdy se dokonce používala jako platidlo. Figuruje tak v drtivé většině pokrmů, kde pak bývá pouze doplňována jinými prvky. Vezměte si například sushi, ve kterém rýže hraje hlavní roli.

Dalším velmi často se objevujícím produktem je pak miso pasta, která se vyrábí z fermentovaných sójových bobů. Rozmixováním miso pasty v tradičním japonském vývaru pak vzniká polévka miso-shiru, která se na stolech japonských strávníků taktéž objevuje velmi často. Figuruje u snídaní, obědů i večeří. A mnozí Japonci pak tvrdí, že právě tato polévka je jedním z klíčů k dlouhému a zdravému životu.

Ryby nejen v sushi

Vzhledem k tomu, že Japonsko je ostrovní zemí, není jistě žádným překvapením, že velmi výraznou roli v japonské kuchyni hrají i ryby. Rybolov je velmi výraznou součástí japonské jídelní kultury, přičemž tato skutečnost platí již po celá staletí.

Ryby a další mořská stvoření se pak objevují v mnoha formách v celé řadě pokrmů. Plody moří jsou nejenom bohatým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, ale vyznačují se i svojí velkou variabilitou. Častou konzumací ryb si Japonci posilují mozek, srdce, ale i celkovou tělesnou imunitu. Jejich pravidelnou konzumací tak utužují svůj celkový zdravotní, ale i psychický stav na dobré úrovni.

Listy mnoha druhů a tvarů

Kromě ryb, rýže a sóji se pak japonská kultura stolování vyznačuje i používáním celé řady rostlin. Mezi ně patří například mořské řasy, které figurují mimo jiné v tolik oblíbeném sushi, ale například i v různých polévkách. Mořské řasy jsou pak ze zdravotního hlediska bohatým zdrojem minerálů, které podporují srdeční činnost a zdraví cév. Pomáhají tak například udržovat krevní tlak v normě.

Další z věcí, která je v Japonsku velmi oblíbená, je pak samozřejmě čaj. Je dokonce natolik oblíben, že se kolem jeho konzumace utvořila specifická kultura. Příprava a následná konzumace čaje se tak stala rituálem, který má nejen meditační charakter, ale zároveň prospívá i fyzickému zdraví.

Čaj matcha si například lidé cení díky jeho antioxidačním molekulám, které pomáhají v těle odbourávat volné radikály. Další velmi oblíbenou variantou je pak zelený čaj, který je konzumován stručně řečeno ve velkém. Japonští výzkumníci na toto téma prováděli řadu výzkumů a data hovořila jasně. Při konzumaci pěti a více šálků denně se šance na předčasné úmrtí snižuje o přibližně 16 %.

Zdroj: Tajemství japonské dlouhověkosti: Toto jedí každý den, a vy můžete také – SportDeník